ISKOLÁNK TÖRTÉNETE

Az iskolánk eredeti épületet 1954-ben adták át Miskolc-Perecesen. Vájáriskolának szánták, így a hely kiválasztásában a bányák közelségén kívül szerepet játszott az is, hogy a növendékek egészséges környezetben pihenhessenek a fárasztó bányamunka után. Nem volt egyszerű egy ekkora épületet felhúzni a hegy tetején: síneket fektettek le az építőanyag felvontatásához, és egy medencét építettek, hogy ott tárolják az építkezéshez szükséges vizet. Az iskola előtt, majd később mögött is sportpályákat alakítottak ki.

1965-től a vájárképzés mellett új szakmák indultak, az épület pedig tovább nőtt: a vasipari és villamosipari képzés számára tanműhelyek épültek. A profil folyamatosan bővült: többek között vízvezeték-szerelő, géplakatos, háztartásigép-szerelő, és elektroműszerész szakmunkásokat képeztek. Az iskola egyre gazdagodott, nőtt a könyvtár állománya, és megszilárdultak a hagyományaink, a sportversenyek, a tornabemutatók.

A fejlődés a következő évtizedekben sem állt meg. A bányászképzés beiskolázása egyre nehezebb lett, így az iskola folyamatosan új utakat keresett. Gépjármű-diagnosztikai műhely, új modern tanműhely, és klubhelyiség épült. 1979-től megjelentek a lányok, ők először motortekercselő szakmát tanulhattak nálunk. Elindult a gimnáziumi és a szakközépiskolai képzés is. Iskolánk 1991-ben vette fel a Debreczeni Márton nevet.

Nagyon fontos állomás a 2000. év, ekkor iskolánkat összevonták a Mezőgazdasági és Élelmiszeri Szakképző Iskolával. A Mező 1981-ben alakult, és olyan népszerű szakmákat oktatott, mint például a kertész, dísznövénykertész, szőlő és gyümölcstermelő, valamint pék, tejipari szakmunkás, tartósítóipari szakmunkás és erdészeti szakmunkás.

Időközben megszűnt a bányászképzés, és az impozáns épület, mely hatalmas tereivel és a csodálatos kilátással egyedülálló volt Miskolcon, áldásból lassan teherré változott. A várostól távoli elhelyezkedése egyre jobban útjában állt az innovációnak, megnehezítette, hogy megfeleljünk a modern igényeknek. Ezért az iskola vezetősége hosszú ideje kereste a lehetőséget, hogy új épületbe költözhessünk, közelebb a városhoz.

Ez 2014-ben megvalósult. Átköltöztünk a Bolyai Farkas utcai épületbe, mely korábban a Gábor Áron Művészeti Szakközépiskolának adott otthont. Immár ide várjuk sok szeretettel az érdeklődő tanulókat!